Sunday, 8 July 2012

Rendang Utara

Assalamualaikum...

Hari nie cuaca di Kuala Kedah mendung selepas hujan turun lebat bersama angin yang kuat di tengah malam tadi. Nak sidai baju pun seram takut tak sempat nak angkat. Bila cuaca macam nie semuanya malas..nak masak pun malas tapi tanggungjawab tetap dilaksanakan walau kaki cik Zah belum pulih sepenuhnya untuk berdiri lama..terimakasih kepada abang KB sebab banyak membantu cik Zah di dapur.

Tengahari nie cik Zah masak sejenis saja lauk untuk hidangan tengahari...rendang utara.
Dari mana cik Zah dapat nama nie jangan tanya sebab kebanyakkan kedai makan di sekitar utara nie masak rendang lebih kurang macam rendang yang cik Zah masak nie...biasa lah orang utara terkenal dengan rendang yang di campur sedikit rempah. Tapi rasa rendang tetap ada.

Nak resepi??

Bahan bahan
1 ekor ayam ~ potong 12
1/2 kilo bawang merah *
1 inci halia *
3 batang serai *
2-3 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah rendang Adabi
1 sudu besar rempah kurma Adabi
1/2 sudu besar serbuk kunyit
2 mangkuk santan
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya
1. Kisar kasar bahan bertanda *
2. Panaskan sedikit minyak tumis bahan kisar bersama rempah, cili mesin dan kunyit.
3. Masak sehingga naik bau 
4. Masukkan ayam dan sedikit santan. Biarkan air ayam keluar dan sedikit kering baru tambah kesemua santan.
5.Bila mendidih dan agak kering baru masukkan garam, gula dan sedikit serbuk perasa jika suka.
6. Bila agak kering baru masukkan daun limau purut, daun kunyit dan asam keping.
7. Kacau rata dan boleh tutup api..



Selamat mencuba...



 


2 comments:

  1. Wah enaknya,.. Mesti harum satu rumah bau rendang.. :)

    ReplyDelete
  2. Biasalah Nur...kalau kita masak apa pun bau satu rumah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...