Thursday 19 July 2012

Bingka Berlauk

Assalamualaikum..


Lewat petang tadi cik Zah cuba buat Bingka Berlauk nie. Pertama kali cuba setelah teringin sangat nak makan. Kalau tak salah cik Zah dah lama cik Zah cari resepi Bingka Berlauk nie. Alhamdulillah setelah beli buku resepi 1 hari 1 resepi tulisan chef Hanieliza..cik Zah dah dapat resepi dan dapat rasa keenakkan bingka nie.

Kepada yang ingin cuba Bingka Berlauk nie cik Zah boleh bagi resepi supaya dapat merasakan keenakkannya..

Bahan A
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan ataupun
(1cawan susu cair campur dengan 2 cawan air)
1 sudu teh garam
2 biji telur
1 sudu teh vanila
2 sudu besar keju cheddar (di parut)

Bahan B (Inti dan hiasan)
200gm daging kisar
2 biji ubu kentang (potong dadu)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 batang kecil karot (potong dadu)
1 sudu besar rempah kari
2 biji cili (dihiris)*
1 pokok daun bawang (dihiris)*
5 tangkai daun sup (dihiris)*
1 sudu minyak
Garam secukup rasa


Cara masak inti
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu.

2. Masukkan daging kisar. Kacau rata kemudian masuk   serbuk kari. Kari rata sekali lagi.

3.  Masukkan kentang, lobak merah dan garam. Masak sampai lembut dan kering.


Cara membuat bingka
1. Campur tepung gandum, tepung jagung, telur, santan dan air. Blend sampai sebati. Masukkan dalam loyang 8x8 yang dah di sapu minyak terlebih dulu. Taburkan keju di atas.

2. Masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan 180*c dan bakar selama 20 minit.

3. Keluarkan dan taburkan inti yang tersedia dan bakar lagi selama 25 minit atau sampai masak.

4. Sejukkan dan tabur daun bawang, daun sup, cili merah dan bawang goreng.



cik Zah rasa menu nie sesuai untuk keluarga. Memang sedap dan membuka selera. Lagi satu sukatan yang di beri betoi betoi menepati ukuran talam pembakar.

Terimakasih kepada chef Hanieliza sebab tak kedekut ilmu.

Selamat mencuba....: )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...