Tuesday 17 July 2012

Nasi Lemak Halba Bersama Rendang Hati Ayam Dan Sambal Paru

Assalamualaikum..

Dah makan tengahari ke belum?..cik Zah hari nie masak nasi lemak halba. Semua nie gara gara dok tengok entri blogger masakkan popular Cik Mat Gebu..perghh memang sedap.


Bahan bahan nak masak nasi lemak nie macam masak nasi lemak yang lain. Masuk bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan, santan dan yang CMG tambah satu sudu teh halba dan ketuk serai sebatang.


Bila masak nasi lemak tentunya ada sambal tumis. Tapi hari nie permintaan abang KB..buat rendang hati ayam dan sambal paru. 


Rendang hati ayam nie cik Zah tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai yang cik Zah kisar kasar. Lepas tu cik Zah tambah separuh peket rempah rendang Babas dan satu sudu makan cili kisar. Masak sampai naik minyak dan garing baru cik Zah masukkan hati ayam. Agak masak sedikit baru cik Zah masukkan santan. Akhir sekali cik Zah hiris daun kunyit gaul sebati.


Sambal paru nie cik Zah kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili merah. Semua bahan tu cik Zah tumis sampai wangi dan garing. Sebelum tu cik Zah rebus dan hiris nipis dulu paru lepas tu yang di gaul dengan garam kunyit dan goreng. Bila bahan tumis dah wangi baru masukkan paru dan sedikit air, garam, gula dan asam keping. 


Sudah semestinya bila makan nasi lemak kena ada kacang goreng, ikan bilis, telur rebus atau telur goreng dan timun.

Kalau rasa nak cuba nasi lemak halba CMG nie tak rugi tau sebab sedap. Rendang dan sambal tu resepi cik Zah bukan resepi CMG...sedap juga tau..hihihihi

 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...