Monday 28 February 2011

Asam Pedas Melaka Resepi Mak Lang Sentul


Ini lauk permintaan....kebetulan pagi tadi aku dan suami saja ronda2 dkt tempat punggah ikan.....nampak ikan tenggiri baru...fresh....dok berlendir lagi....sekilo rm20....

Bila tanya suami ku nak masak apa ya tengahari ni...dia terus ckp..."asam pedas"...biasa lah kan org melaka...mana boleh lari dari lauk asam pedas..

Tengahari ni masak lah asam pedas melaka...sebenarnya aku bukanlah pandai masak asam pedas...maklum lah itu bukan lauk negeri ku...hehehehe...tapi disebabkan suami yg tercinta aku belajar sampai boleh masak...... sentiasa belajar dari mula2 kawin sampailah ke hari ni.....mungkin tak sesedap air tangan org melaka tapi suami ku kata sodap....itu yg penting....

Dekat bawah ni resepi asam pedas mak sedara suami ku.....mak lang sentul...

Bahan-bahannya:

Ikan tenggiri - isi saja
Terung panjang - potong ikut suka
2 sudu besar cili mesin
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit belacan -ditumbuk
sebatang serai- di ketuk
1 sudu teh halba
Semangkuk asam jawa
Garam, gula, perasa

Cara memasak:

Mula2 tumiskan bahan tumbuk bersama serai dan halba....bila dah garing masukkan cili mesin masak sampai naik minyak...lepas tu masukkan terung...aku masuk terung dulu sbb nak bg empuk kalau masuk akhir terung tu keras...air asam jawa ikut lah kalau nak masam lebih letak lebih...masukkan ikan...garam, gula dan perasa...( menurut kata org melaka kena letak perasa baru kaw)...biar mendidih....SIAPPPP...

Selamat mencuba......: )


~ asam pedas melaka resepi mak lang sentul ~



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...