Wednesday, 28 September 2011

Tulang Rusuk

Assalamualaikum......hari ni awal sikit cik Zah masuk entri. Sebenarnya hari ni terlebih rajin dan lebih kalut nak p hantar TUPPERWARE....Tapi di sebabkan customer cik Zah belum sampai rumah lagi cik Zah bolehlah nak melayan blog ni dulu. Hari ni menu cik Zah atas permintaan suami cik Zah...awal awal lagi dia dah p pasar besar cari tulang rusuk suruh cik Zah masak gulai....hahaha orang Melaka dah terkena gulai orang utara dah ketagih..
 
Gulai tulang rusuk
Masak macam gulai daging atau gulai ayam yang biasa kita masak cuma cik Zah tambah satu atau kuib daging atau ayam dalam gulai ni...rempah cik Zah ikut lah kalau ada yang basah cik Zah pakai rempah basah tapi selalunya kalau gulai daging cik zah pakai rempah Babas jer..dan tambah sedikit cili mesin...bila rasa pedas baru perrghh...
Kebetulan tadi pagi dah keluar ke pasar besar cik Zah singgah sat ke rumah lama...p kot belakang rumah tengok pokok belimbing buluh buah mak datuk punyalah banyak..mungkin hujan turun sepanjang dua minggu ni buah menjadi jadi pulak...
 
Yang ni plan untuk masak esok pulak...rasanya nak buat masak lemak cili padi dengan belimbing ni....cik Zah tak ambil banyak sangat sebab buah tu besar besar....tak ada sesiapa yang nak makan kalau banyak sangat...yang lebih lebih tu nanti bonda cik Zah nak buat kering...untuk buat acar.
 
Oklah setakat ni jer kot cik Zah gebang gebang pasai makanan untuk tengahari ni...esok esok kalau ada masa cik Zah masuk balik dalam entri ni...
 
 

2 comments:

  1. Ella cuba hang buat gulai tulang rusuk tu...selalu kita dok buat sup...aku rasa tulang rusuk tak banyak lemak...ok utk kita yang diet..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...