Tuesday, 20 September 2011

Ayam Masak Sambal Kicap

Assalamualaikum......tengahari tadi cik Zah try masak resepi ni....sebenarnya resepi ni cik Zah dapat dari buku chef Hanieliza...kebetulan masa turun KL cik Zah borong beberapa buah buku chef Hanieliza sebab nampak menarik dan mudah...cuma cik Zah ada tukar sikit bahan bahan yang chef bagi...

Ayam Masak Sambal Kicap

Bahan bahan
6 ketul ayam ~ digoreng seketika
1 batang serai  ~ diketuk
3 helai daun limau purut
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan kicap
1 biji buah tomato ~ potong 8 
Garam, gula dan perasa (jika suka)

Bahan Kisar
10 tangkai cili kering
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Separuh bawang besar
1/2 inci halia

Cara menyediakannya:
  1. Ayam di goreng separuh masak...(jika ikut resepi asal tak perlu goreng hanya buang kulit)
  2. Panaskan minyak tumis bahan kisar bersama serai sehingga garing.
  3. Masukkan ayam, sos tomato, kicap, garam, gula, perasa dan sedikit air...biar mendidih seketika.
  4. Bila agak pekat masukkan buah tomato, daun limau purut dan bawang besar yang di potong bulat.

Mengikut resepi asal ayam tak di goreng tapi keluarga cik Zah suka makan ayam dah siap di goreng kecuali kari ayam, kurma dan rendang jer....dan chef Hanieliza juga tak masukkan buah tomato tapi cik Zah ubah sikit sebab kalau letak sos tomato lebih akan terasa manis ...kalau manis suami cik Zah tak gemar...mcm mana pun resepi ni memang sedap dan senang untuk di masak...
Kalau sesiapa rasa nak cuba resepi chef Hanieliza dapatkan buku beliau di kedai kedai buku yang berhampiran....

Selamat mencuba............: )



4 comments:

  1. Mai la pindah sebelah rumah aku. Blh aku tumpang sepinggan. Hihi

    ReplyDelete
  2. boleh2...kena tunggu KB kata jom kita pindah KL...

    ReplyDelete
  3. sedapn senang tu, leh try ni....

    salam kenal dr blog KC :)

    ReplyDelete
  4. TQ....salam perkenalan...rajin2lah jenguk blog cik zah...banyak lagi resepi yang simple dan mudah di masak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...