Assalammualaikum.....hari ni cik Zah nak tunjuk cara cara masak sambal goreng yang cik Zah suka sejak umur cik Zah manis 17 lagi...mula mula cik Zah makan sambal goreng ni masa cik Zah ke rumah seorang kawan baik cik Zah.. Maryatun namanya...tapi cik Zah panggil dia Atun je....mak dia yang bagi resepi ni...memang sedap. Kepada orang jawa yang tengok resepi ni nak komen apa apa bg tau lah ya mana yang kurang...
Resepi ni cik Zah tak tiru 100%.....ada yang cik Zah ubah sikit kalau ikan bilis cik Zah ubah ke kuib ikan bilis...hahaha nak mudah dan cepat kena buat macam tu lah...belacan cik Zah tak masukkan sebab cik Zah rasa udang pun dah memadai. Lagi satu air asam jawa pun cik Zah tak masukkan.....tapi rasa tetap tak lari...tetap sedap macam mak Atun buat..
Resepi ni cik Zah tak tiru 100%.....ada yang cik Zah ubah sikit kalau ikan bilis cik Zah ubah ke kuib ikan bilis...hahaha nak mudah dan cepat kena buat macam tu lah...belacan cik Zah tak masukkan sebab cik Zah rasa udang pun dah memadai. Lagi satu air asam jawa pun cik Zah tak masukkan.....tapi rasa tetap tak lari...tetap sedap macam mak Atun buat..
Di bawah ni cik Zah letak gambar untuk memudahkan sesiapa yang nak mencuba...
Tempe yg di potong nipis, kacang panjang potong serong...goreng dan ketepikan
Tauhu potong nipis....ketepikan
Bawang besar dan cili merah potong serong
Bahan bahan kisar
10 - 15 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
halia, lengkuas, serai ~ agak2 banyaknya
1 - 2 kuib ikan bilis
Kesemua bahan bahan kisar hendaklah di tumis sampai naik bau dan agak garing kemudian baru dimasukkan daging yang di potong kecil...
Daging potong kecil
Setelah daging empuk masukkan bahan bahan yang telah di goreng bersama udang dan suun...kacau rata kemudian masukkan semangkuk santan pekat...masak sampai kering...
Siap.......sedap di makan jika kita simpan semalaman...
Selamat mencuba................: )
No comments:
Post a Comment