Salam buat sesiapa yang baca entri cik Zah....terimakasih. Pelik tak nama menu cik Zah kali ni?....hahaha sebenarnya cik Zah nak kongsi satu menu sambal yang serupa dengan sambal belacan cuma tak letak belacan kita tukar dengan cencaluk..
Mula mula cik Zah makan sambal ni masa cik Zah balik Melaka....cik Zah pegi di satu gerai makan dekat Kuala Sg Baru...orang dekat situ panggil gerai banglow...hahaha unik nama gerai tu...tau sebab apa...sebab gerai tu dalam sebuah rumah banglow usang di tepi laut..
Ok bercerita macam mana cik Zah dapat resepi sambal ni cukup mudah sebab makcik dekat situ tak lokek ilmu..bila cik Zah kata cik Zah orang Kedah kawin dengan orang Melaka tapi tak pandai nak masak masakkan orang Melaka terus makcik tu bagi resepi sambal tu...mungkin dia tengok suami cik Zah dok pulun makan sampai berpeluh.
Ini lah sambal cencaluk
Nak buat cukup mudah....3 biji cili merah, 7 biji cili padi, cencaluk 2 sudu makan,garam jangan banyak sangat takut cencaluk masin...agak agak lah...sedikit gula, perasa jika nak letak dan 2 biji limau kasturi ambil airnya....mesin kesemuanya sekali..
Siap dah sambal cencaluk....sedap di makan dengan..
Timun...atau pun..
Kacang botol....
Selamat mencuba........: )
* sambal akan rasa lebih sedap kalau terasa air limau kasturi..
salam..terima kasih, aritu gi melaka makan ni mak teringat2..pastu beli cencaluk nak try buat sambal ni sendiri..nyam2
ReplyDelete