Saturday 25 June 2011

Asam Pedas Ikan Jenahak dan Goreng Belacan Kacang Botol..

Selamat tengahari.....bagi yang dah makan mesti dah kenyangkan....tapi yang belum makan cik Zah nak tayang gambar lauk lauk yang cik Zah masak tengahari ni....Apa lagi kalau bukan asam pedas ikan jenahak...cik Zah ni bukan lah pakar sangat masak asam pedas melaka tapi cuba2 dan tanya2 kepada saudara mara sebelah suami alhamdulillah menjadi akhirnya..
Cuma bezanya suami cik Zah ni orang Umbai.....Kg Bukit Tembakau...jadi asam pedas orang sebelah sana letak rempah kari sikit agak2 dlm satu sudu besar. Rasanya tak ada beza dengan rasa asam pedas yang lain cuma lebih sedap sikit.....hihihihi..

Bahan bahan
Beberapa ketuk ikan
Cili mesin ikut suka nak pedas
5 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
sedikit halia*
sedikit belacan*
satu sudu lada hitam*
satu sudu rempah kari ikan
asam jawa semangkuk
satu sudu kecil halba

Bahan yang tanda * di tumbuk atau kisar..tumis bahan tumbuk sampai garing bersama serai yang diketuk. Masukan cili mesin bersama rempah kari sampai garing. Masuk kan air asam jawa dan sayur terung.  Biar mendidih masukkan garam, gula dan perasa...lepas tu masukkan ikan..biar seketika kemudian tutup api.

~ Kacang botol goreng belacan ~

~ Sayur campur tumis air ~

Selamat mencuba.......................: )




2 comments:

  1. mai la pindah sebelah rumah aku. blh ari2 aku tumpang maka. hihihi.

    ReplyDelete
  2. hahaha....kalau aku dok sebelah umah hang aku jadi tukang masak hang lah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...