Thursday, 30 June 2011

Bila dah jumpa....DURHAKA pada Diet

Assalammualaikum......dah lama cik Zah tak buka entri ni sebab balik kampung suami dekat Umbai Melaka ada kematian bapa saudara terdekat...Bila dah balik sana cik Zah tak lepas peluang menikmati makanan orang Melaka...terutamanya mestilah Asam Pedas...nampaknya kena lah durhaka dengan diet yang tak boleh sentuh nasi...hahahahaha...makan dulu lepas ni diet balik lah..

~ Asam pedas ikan tenggiri ~

~ Ini nasi...sambal belacan dan ulam ulaman ~

Ni cik Zah nak cerita sikit bab sambal belacan yang di atas....fuhhh sedap giler walaupun pedas meleleh air hidung masa makan...menurut cerita orang Melaka kalau makan asam pedas kena makan dengan sambal belacan ni...
Ini lah kedai makan yang cik Zah makan asam pedas...betoi2 sebelah kedai makan Kari Kepala Ikan Hj Senin..tapi kedai makan Hj Senin buka tengahari...dekat situ pun masakan memang sedap2..Dekat BOKCHIK ni ada macam2 menu kita boleh pilih nak makan apa.

~ Taaaraa......durian kampung ~


~ Ecah pulun makan....best makan bawah pokok rambutan ~


~Teka ini buah apa? ~

Buah ni memang banyak dekat Umbai...ada yang rasa masam2 manis dan ada juga yang manis...yang masam boleh buat sambal macam kita buat sambal buah kuinin....ini lah buah BINJAI....sekilo rm3. Cik Zah tak beli pun sebab yang ni masam2 manis..
Masa cik Zah balik KL anak saudara suami blog dia LittleLizzyWorld (Nurliza Othman) belanja kami makan masakan thai dan satay melaka dekat Medan Selera AU5 Taman Permata.....pun sedap juga...terimakasih Eja dan Rashdan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...