Thursday 17 March 2011

Pengat Pisang Tanduk Dengan Biji Sagu


Kebetulan baru sj balik dari Umbai kampung halaman suamiku...dkt situ memang terkenal dgn pisang tanduk selain dari medan ikan bakar....suamiku ada beli beberapa biji pisang tanduk...aku dah agih2kan pada adik2 dan mak aku..selebihnya aku buat goreng...tinggal sebiji suamiku kata masak pengat lah..

Nak buat pengat ni mudah sangat...

Bahan bahan
Pisang tanduk
Semangkuk santan
Gula pasir - ikut citarasa nak manis bagaimana
Gula melaka - 1 1/2 sudu besar
Garam
Sagu - direndam seketika
Daun pandan

Caranya:
Rebus seketika pisang tanduk dgn sedikit air dan gula pasir
Masukkan santan, gula melaka dan daun pandan
Bila mendidih masukkan garam dan sagu. Kacau seketika dan tutup api...SIAPPPPPP..



Selamat Mencuba...........: )




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...