Sunday 9 October 2011

Pengngat Ubi Kayu Gula Melaka

Salam petang Ahad hari yang redup di bumi Kuala Kedah ni. Dah banyak hari hujan lebat dan angin kencang melanda seluruh bandar Alor Setar. Bagi yang tinggal di kawasan tepi laut macam cik Zah tentunya terasa seram sejuk bila angin kencang menghembus. 
Rasa macam nak tercabut bumbung rumah tapi syukur Alhamdulillah tak pernah lagi malapetaka terjadi. Harap harap di lindungi Allah s.w.t....tatutt
Dan bagi yang tinggal di kawasan sungai semestinya takut air sungai naik tahap merah.
Ok kita tinggalkan cerita hujan, ribut dan banjir tu...tengahari tadi lepas masak cik Zah terlebih rajin terus masak untuk menu minum petang ni.
Pengngat ubi kayu...hehehe....dah lama mengidam nak makan pengngat. Tak kisah lah pengngat ubi atau pisang raja dengan sagu...yummy. Tapi cari pisang raja tak ada cik Zah hanya nampak ubi kayu jer dekat pasar tadi. Beli satu ketul besar...muahahaha murah banggat..RM1 saja. Rasanya sekilo ubi kayu tu.
Kalau ikut citarasa cik Zah pengngat ubi cik Zah suka yang gula pasir jer campur dengan sagu..perghh mesti terangkat.. tapi citarasa suami dan mertua depa memang fanatik dengan gula Melaka. Haa..orang Melaka tentunya bangga dengan produk negeri depa tuu.Ikut mejoriti cik Zah mengalah ..huhuhu
 Cik Zah tersilap p potong kecil kecil lepas tu rebus guna presure cooker apa lagi ubi pun terlebih lembik sedikit. Tapi suami cik Zah kata "tak apa abah mesti suka yang lembut macam tu sebab dia tak ada gigi"...hehehe 
Rasanya cik Zah tak perlu lah nak bagi resepi kot. Semua orang mesti tau nak bikin pengngat mudah macam ni. 

Jumpa lagi.........: )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...