Friday 14 October 2011

Laksa Johor dan Sausage Kak Ida 1001

Assalamualakum semua....terlewat nak bersiaran hari ni....sibuk melayan kerenah taukeh besar Tuppeware Alor Setar branch ...sampai terbantut bantut perjalan cik Zah nak masak pagi tadi...susah juga bila dan ada pangkat dalam dunia perniagaan MLM...apa nak buatkan cari rezeki yang halal...Lupakan semua perkara yang memeningkan kepala pagi tadi. Ok cik Zah masukkan dua jenis masakan yang cik Zah masak. Masakan pertama cik Zah teringin sangat sangat sampai merajuk dengan suami sebab dia berlengah lengah nak p cari ikan kembung petang semalam.. 



Laksa Johor



Pertama kali cik Zah masak laksa Johor ni dua tahun lepas...masa tu baru nak belajar sebab tengok dalam majalah Saji fuhh memang terliur. cik Zah try buat sikit jer sebab tau suami cik Zah memang tak berapa gemar sebab tak pedas dia kata.
Kali ni cik Zah tengok resepi majalah Rasa keluaran bulan November 2011. Berlainan dengan resepi dalam majalah Saji sebab resepi dalam majalah Rasa makan laksa Johor ni dengan sambal belacan yang di campur dengan sedikit belacan dan perahan air limau kasturi..
Cuma cik Zah tak ada spageti kasar macam depa selalu buat...pakai spageti halus yang sentiasa ada dalam stok cik Zah..


Bahan bahan
450gm spageti
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh minyak masak

Bahan Kuah
400ml santan pekat ~ campur dengan air rebusan ikan dan udang
1kg ikan kembung ~ rebus dan simpan stok ikan dan kisar bersama isi ikan tanpa tulang
200gm udang ~ rebus dan simpan stok kisar isi udang
1 biji bawang besar~ kisar halus
2 batang serai ~ kisar halus
3cm halia ~ kisar halus
2cm lengkuas ~ kisar halus
6 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kerisik
3 keping asam gelugur
3 sudu besar rempah kari ikan
Garam secukup rasa
Gula Melaka secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara Memasak
  1. Panaskan minyak tumis bahan kisar dan cili kisar sampai wangi
  2. Lepas tu masukkan rempah kari, asam keping, kerisik kacau sampai garing
  3. Masukkan ikan dan udang yang dikisar
  4. Perlahan lahan masukkan santan dan air rebusan ikan dan udang tadi
  5. Tambah perasa garam, gula Melaka dan biar mendidih.
  6. siap untuk di hidangkan bersama ulaman seperti timin, taugeh, bawang dan sambal belacan. 
*Jika pedas rasa sambal belacan lagi sedap rasa laksa Johor ni. 

Lagi satu menu yang cik Zah buat pagi tadi cik Zah ambil dari blog Kak Ida 1001 resepi. cik Zah memang suka cuba resepi kak ida sebab memenuhi citarasa tekak kami sekeluarga. Bukan nak puji tau tapi ini kebetulan...boleh di katakan setiap resepi simple kak ida pasti cik Zah cuba...

Nama resepi ni cik Zah terlupa...sori


Nak buat cukup mudah hanya masukkan sausage, hush brown, kacang pangang, telur dan cheedar cheese..mula mula atur sausage dengan hush brown bakar dalam 10 minit lepas tu tuang kacang panggang dan pecahkan beberapa biji telur di atas lepas tu bakar balik dalam 10 minit...bila dah hampir masak baru taburkan cheedar cheese. Mengikut resepi kak ida dia guna cheedar cheese yang di parut tapi cik Zah pakai yang kepingan...hehehe yg tu jer stok yang ada dalam simpanan..
Memang mudah dan cepat untuk di sediakan..yang pasti sedap


Selamat mencuba..............:)
 

4 comments:

  1. laksa johor!!
    my faveret!! XD
    terliur tgk gambar tue..huuuu.. T,T

    ReplyDelete
  2. salam,
    sedap nampak laksa johor tu ezzah...memang kkida pun suka menu tu...sosej caserol tu makanan mudah disediakan...bebudak mesti suka...:)

    ReplyDelete
  3. Razil Tahir...salam perkenalan. Sebab terliur lah cik Zah buat laksa Johor tuu..

    ReplyDelete
  4. Wsalam kak ida sayang...hihihi..resepi kak ida tu memang kesukaan anak2 saya...terimakasih bagi idea baru pada saya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...