Monday, 17 October 2011

Mee Suah Sup...untuk orang yang ringkas

Selamat petang....hari ni semuanya terbantut gara gara orang mai servis air con di rumah cik Zah dok call tanya alamat rumah...hai letih cik Zah memberi penerangan dekat dia hampir sejam dia dok pusing pusing cari rumah.
Macam lah rumah cik Zah ni jauh kedalam...ini semua gara gara Mr Loh yang dok biasa mai servis sibuk pasang air con di pejabat JPJ baru dekat Mergong..amboi seronok ehh kakitangan JPJ dapat ofis baru depa hujung tahun ni.. 
Di sebabkan terlewat cik Zah masak yang cukup ringkas jer...haa mee suah sup. Cukup mudah dan cepat nak masak mee suah ni

Antara bahan bahan yang di perlukan..


Selain dari bahan bahan di atas ni kita juga masukkan serbuk lada hitam sedikit dan air secukupnya...dan yang penting jangan masukkan garam sebab mee suah ni dah masin di tambah pula rasa kuib ikan bilis...kuib ikan bilis tu letak separuh jer tau..
Nak masak ni pertama sekali kita tumis bawang putih yang di cincang seulas saja. Bila dah naik bau baru masukkan fish ball, fish cake, udang, air, lada hitam dan kuib ikan bilis.
Bila dah mendidih baru masukkan mee suah tu..biar seketika..tutup api dan bolehlah dihidangkan..
Kena makan panas panas sebab mee suah cepat mengembang...kalau nak pedas tambahkan cili padi potong semasa makan...perggh...terangkat

Kanak kanak suka makan makanan macam ni. Selalunya cik Zah akan masak mee suah sup bila anak dara cik Zah tu tak ada selera makan nasi...
Kalau nak tambah isi ayam dan sayuran lain pun boleh...memasak ni ikut kretiviti sendiri....yang penting apa yang kita masak semua ahli keluarga suka makan..

Selamat mencuba............: )

2 comments:

  1. Hahaha...aku pun suka kalau rasa tak dak mood nak makan nasi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...