Thursday 20 October 2011

Nasi Ayam

Salam....hari ni hujan turun lebat sangat di tambah dengan guruh dan kilat di langit. cik Zah tak dapat nak masukkan menu masakkan tengahari tadi. cik Zah takut kena sambar kilat..hahaha penakut juga cik Zah kan... Bahaya lah bukannya takut.
Ok tengahari tadi cik Zah masak nasi ayam....nasi ayam ni gara gara Encik Suami tak sihat. Dia nak makan nasi ayam...kebetulan cik Zah baru jer tengok blog masam manis..siapa lagi kalau Puan Azlita yang kretif tuu...cantik gambar gambar dalam blog dia...
Nasi ayam dalam blog masam manis tu cik Zah tak tiru seratus peratus tau sebab cik Zah p cari sengkuang semuanya besar besar bagak...jadi tak dak lah sengkuang untuk sup..next time kita buat lagi kita letak cik sengkuang.

 Nasi Ayam

Nasi ayam Ita memang sedap...dan cik Zah tak pernah buat lagi nasi ayam style ni. Kalau sesiapa nak tengok resepi dalam blog masam manis tengok resepi Nasi Ayam Ipoh.
Bahan bahan
3 pot beras ~ basuh dan toskan
Air rebusan ayam
Bawang putih ~ dikisar
Halia ~ dikisar
Sedikit mentega 
Sedikit minyak bijan
Sos tiram
Batang daun bawang ~ ambil ubinya sekali
Daun pandan
Garam ~ secukup rasa

Cara memasak nasi
  1. Panaskan periuk kemudian cairkan mentega.
  2. Tumis bawang dan halia sehingga wangi.
  3. Masukkan daun pandan dan batang daun bawang bersama ubinya sekali. 
  4. Bila dah layu masukkan sos tiram dan sedikit minyak bijan.
  5. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya.
  6. Bila mendidih masukkan beras dan tanak nasi seperti biasa.
 Ini salad atau ulaman untuk makan dengan nasi ayam

Kemudian kita tengok pulak cara nak masak ayam. Mula mula kita ketuk halia dan bawang putih. Masak bersama air yang banyak supaya boleh kita ambil untuk sup nasi dan sos.
Lepas mendidih kita masukkan ayam selama beberapa minit.
Angkat dan toskan.

Bahan bahan perap ayam
Kicap manis
Sos tiram
Madu
Bawang putih ~ kisar halus
Halia ~ kisar halus

Cara menyediakan
Campur kesemua bahan dan ayam perap selama 1/2 jam. Ayam boleh di bakar atau pun di goreng. Jika di goreng jangan terlalu lama tau nanti isi ayam keras. 


Untuk sos cili
3-4 biji cili merah ~ kisar halus
2-3 biji cili padi ~ kisar halus
Halia yang di rebus bersama ayam tadi ~ kisar halus
Bawang putih ~ kisar halus
Cuka
Limau nipis 
Gula dan garam secukup rasa

Cara menyediakannya
Campur kesemua bahan bersama air rebusan ayam. Biar mendidih seketika.

Untuk sos kicap
Halia ~ kisar halus
Bawang putih ~ kisar halus
Kicap lemak manis
Air rebusan ayam
sedikit tepung jagung ~ untuk pekatkan

Cara menyediakannya
Campur kesemua bahan kecuali tepung jagung. Bila dah mendidih baru masukkan tepung jagung yang telah di bancuh terlebih dulu.

Sup tu kalau menurut resepi blog masam manis kena rebus dengan sengkuang. Tapi cik Zah tak ada sengkuang. 

Komen cik Zah nasi ayam ni memang sedap dan sesiapa nak cuba memang sesuai seisi keluarga...

Selamat mencuba...........: )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...