Tuesday 6 September 2011

Rendang Minang

Selamat tengahari semua.....hari ni cik Zah nak tunai janji nak tunjuk resepi rendang minang. Resepi ni cik Zah dapat dari adik ipar cik Zah..... Aznida Nur...dia keturunan Minang dari Bukit Tinggi Indonesia sebelah ibu tapi arwah ayah dia orang utara...setiap tahun adik ipar cik Zah ni jual rendang minang ni. Sesiapa yang pernah rasa mesti nak ulang oder di tahun seterusnya...memang sedap. Selain daripada rendang minang dia mahir masak lontong...fuhh memang sedap...yang tu cik Zah belum sempat nak belajar 100%..nanti cik Zah belajar cik Zah kongsi dalam entri ni ya...

Rendang Minang

Bahan bahan:
1 kilo daging lembu ~ potong mengikut suka
1/2 kilo bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
2 inci lenguas*
1/2 inci kunyit hidup*
Semangkuk cili mesin
4 biji buah keras*
2 sudu besar biji ketumbar ~ jika suka....di sanggai dan tumbuk halus
1 kilo santan pekat
3 helai daun salam ~ jika ada
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit ~ dikoyak2
Garam dan perasa

Cara memasak
  1. Kisar semua bahan yang bertanda * bersama cili mesin dan biji ketumbar kedalam kuali
  2. Masukkan daging dan biar sampai keluar air daging.
  3. Bila air agak kurang baru masukkan santan separuh.
  4. Masukkan baki santan apabila rendang nampak sedikit pekat. 
  5. Masukkan daun salam, daun limau purut dan daun kunyit.
  6. Seterusnya masukkan garam dan perasa....masak sampai kering. Jika anda suka rendang yang sedikit berkuah jangan masak sampai kering. Tutup api dan boleh di hidangkan bersama ketupat nasi atau pun nasi impit....yummmy...sedap tau..
Suami cik Zah suka makan rendang minang ni tapi dia nak basah basah sikit. Tapi bila kita masak lebih kering barulah terasa minang nya....cubalah.

Selamat mencuba..................: )


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...