Sunday 25 September 2011

Gulai Nangka dan Ayam Goreng Rempah

Salam di petang Ahad.....hari ni hujan di Kuala Kedah...cik Zah rasa nak lelapkan mata jer ni. Agak lama cik Zah tak up date entri. Sibuk dengan jemputan rumah terbuka di akhir akhir Syawal. Kelmarin cik Zah p rumah terbuka stokis Tupperware Alor Setar Pn Sherleena Raja....balik dari situ cik Zah teringin sangat nak makan gulai nangka dan pagi ni cik Zah ajak suami p cari nangka muda di pasar tani..alhamdulillah dapat juga..hahaha macam orang mengandung pulak..



Gulai nangka ni cik Zah buat macam gulai ikan kering tumis darat orang utara kata...dan cik Zah memang letak ikan talang masin sikit...kalau tak mau nangka tu serap masin ikan masin cik Zah remndam seketika. Rasanya tak payah bagi resepi kot sebab mudah sangat nak masak resepi ni...kita cuma tumbuk bawang putih, dan bawang merah masukkan dalam periuk bersama rempah kari iakn masin dan santan...biar mendidih barukita masukkan nangka yg dah di rebus terlebih dulu..bila dah masak tutup api dan panaskan kuali pulak kita tumis bawang putih, bawang merah dan daun kari lepas tu tuanglah dalam periuk gulai tapi...cepat cepat tutup periuk supaya wangi bawang tadi tak keluar.....itu petua bonda cik Zah..


Ayam goreng rempah

Ini lauk cabaran anak dara cik Zah untuk cik Zah...kebetulan cik Zah beli buku chef Hanieliza malam semalam Aisyah dok selak dia terus kata macam sedap jer ayam goreng rempah ni..."mama cuba masak esok Aisyah cabar mama"....
Jadi hari ni cik Zah pun masaklah ayam goreng rempah resepi chef Hanieliza...memang mudah dan garenti  sedap...nak resepi???..

Bahan bahan
7 ketul paha dan kepak ayam
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan lada hitam  ~ ditumbuk
1 sudu makan cili mesin
1 sudu teh serbuk kari ~ jika suka
Sedikit daun kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar
7 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia

Gaul bahan kisar bersama ayam kemudian perap ayam selama 1 jam....kalau ikut resepi asal perap setengah jam jer tapi cik Zah rasa kalau perap lagi lama baru terasa bahan bahan perap masuk dalam isi ayam...

Masa nak goreng kita taburkan daun kari beberapa helai biar naik baunya...goreng sampai garing mengikut citarasa sendiri....

Resepi ni cik Zah tak ikut 100% ada juga yang cik Zah ubah macam lada sulah cik Zah letak lada hitam dan cili serbuk cik Zah gantikan dengan cili mesin....biasalah kalau tak ada stok kita tukarlah sikit bahan..
Resepi ni memang sedap......

Selamat mencuba............................................; )




4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...