Salam di petang Ahad....resepi paling mudah. Bahan bahan pun semua ada dalam peti sejuk kita tau...tak caya cuba tengok bahan bahan yang cik Zah masukkan dalam sambal daging ni...bila dah baca mesti buat tau sebab sedap dimakan bersama ikan masin.
Bahan bahan
Setengah kilo daging batang pinang
Cili kering * ~ ikutlah nak pedas
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 batang serai *
Asam keping
Sehelai daun limau purut
Garam, gula dan perasa
Cara menyediakannya
- Kisar bahan bertanda *
- Panaskan kuali dan masukkan bahan kisar masak sampai naik minyak
- Masukkan daging dan masak sampai daging empuk
- Tambah bahan bahan perasa dan asam keping.
- Akhir sekali masukkan daun limau purut....aroma daun limau menambah keenakkan.
Selamat mencuba resepi cik Zah kali ni....kalau yang suka makan pedas boleh tambah cili kering...resepi ni juga sedap kalau kita makan dengan nasi minyak atau nasi lemak..
sedap ni. Aku suka.
ReplyDelete