Saturday, 8 October 2011

Cucur Nasi Jagung....

Selamat tengahari.....hari ni nak tunjuk juadah minum petang....tapi bukan untuk petang ni cik Zah buat. Ini yang semalam punya tapi tak sempat nak masuk tunjuk..sibuk sikit.
Nama agak pelik kan? Sebenarnya memang betoi lah nama cucur nasi jagung tu...cik Zah memang letak dua senduk nasi semalam dan jagung ikut suka...
Lepas tu cik Zah bleand sampai halus...tujuannya supaya mertua cik Zah boleh makan. Kalau tak nak bleand jagung pun boleh juga tapi nasi tu memang kena bleand tau.

 Bleand macam ni tau..


Lepas tu cik Zah masuk sedikit garam dan gula. untuk menambah warna warni yang menarik cik Zah tambah cili, bawang, sebiji telur (jika suka) dan daun kuchai....udang tu cik Zah potong kecil kecil sebab udang dalam simpanan besar besar....nak jimat sikit musim hujan ni semua mahal...hehehe 

 Masukkan tepung gandum dan dua sudu makan tepung beras....masa nak gaul tu kita campur air panas...ini petua orang tua tua kalau nak cucur kita lembut masukkan air panas..dan nasi sejuk tu pun boleh melembutkan cucur kita...

 Lepas tu goreng lah dengan minyak yang banyak....

Selamat mencuba............: )


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...