Saturday, 12 November 2011

Masak Pindang Ikan Haruan

Salam buat semua...dah lama cik Zah tak masuk entri sejak tak berapa sihat masa hari raya Aidil Adha yang lepas. Apa Khabar semua?...Rindu juga dengan teman teman semua.
Hari ni cik Zah masak simple sangat sebab badan belum lagi betoi betoi pulih masih goyang goyang sikit tapi tak mau ikutkan hati yang tak larat...masak juga lah
Ikan haruan ni cik Zah tak pernah makan dan tak boleh nak makan walaupun ramai yang kata isi ikan haruan ni sedap...bagi orang yang menjalani pembedahan memang elok makan ikan haruan ni...tau dak macam mana cik Zah boleh masak ikan haruan ni.. semuanya atas permintaan anak dara cik Zah..Kamalia Aisyah. Tetiba saja dia suka makan pindang ikan haruan. cik Zah pernah buat sekali untuk suami cik Zah masa dia demam kebetulan Kamalia makan dia kata sedaplah mama..

Nak masak pindang ni mudah sangat...macam main masak masak. Kalau cik Zah tak bagi resepi pun mungkin dah ramai tau masak kan..
Cuma tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan sedikit lada hitam. Lepas tu tumis sampai naik bau bersama serai yang di ketuk.
Masukkan air dan biar mendidih seketika...masukkan ikan haruan dan asam keping dan garam....ooppssss terlupa...serbuk kunyit untuk menambahkan warna lebih menarik..
 
 Pindang ikan haruan....
 
 
Selamat mencuba......: )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...