Tuesday 19 June 2012

Ayam masak Merah Buah Kurma

Assalamualaikum..
Selamat malam...lewat sikit up date entri. Dah lama tak mohong mohong dalam blog cik Zah nie...setelah sakit untuk beberapa bulan mood nak kongsi dalam blog hilang macam tu saja...bercampur dengan rasa kurang selesa untuk duduk mengadap muka buku nie...

Tapi sejak dua minggu lepas mood cik Zah dah mula datang balik...dah banyak juga resepi baru cik Zah cuba cuma hari nie rasa special sikit sebab resepi dari chef Hanieliza...memang yummy...mesti cuba kepada yang gemar makan masak merah ayam...buat adik bongsu cik Zah yang baru dua minggu kawin tu boleh lah try masak resepi nie sebab Encik suami adik kalau boleh setiap hari nak makan masak merah ayam...

Dan kepada pesakit gaout pun sesuai mencuba resepi ni sebab masak merah ni tak pakai sos...pesakit gaout kan tak boleh makan sebarang sos...tak kiralah sos tomato, sos cili atau pun sos tiram..bahaya tau...


Nak resepi??

Ayam Masak Merah Buah Kurma

Bahan bahan
1 ekor ayam
1 labu bawang besar - potong bulat
10 biji kurma - buang biji dan kisar hancur
2 batang serai - di ketuk
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan kisar
20 tangkai cili kering 
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara penyediaan
1. Gaul ayam dengan garam kunyit dan goreng
2. Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga garing
3. Masukkan ayam, bawang besar, garam dan buah kurma
4. Kacau rata dan masak hingga naik minyak



Selamat mencuba...

 

2 comments:

  1. la baru tau rupanya sakit gout xbleh makan sos..igtkan seafood jer..dh la abah adda tu suka betul makan cicah2 ngn sos...apa2 pun ayam tu nmpak betul2 sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mak kak sakit gout juga. kalau nak kepastian yg sahih bila ayah adda makan benda yg bersos cuba tengok kaki dia lenguh atau sakit tak?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...