Thursday 4 August 2011

Dok Fikir Lauk Apa Nak Masak....akhirnya...

Selamat pagi...bila baca tajuk cik Zah ni mungkin ramai di antara kita pun buntu nak masak apa waktu berbuka. Sebagai tukang masak seumur hidup cik Zah kadang kadang tak tau nak atur menu apa untuk di hidangkan...tekak dan selera berbeza...lebih lebih lagi mertua cik Zah cukup cerewet bab makan. Pening kepala memikirkan...akhirnya suami cik zah cadangkan masak ni...

~ Dendeng Paru ~

dan yang ni untuk cik Zah..........

~ Tempe, kentang, kacang dan bilis bercili ~

Untuk mertua cik Zah buat masak lemak putih sayur kubis dan ikan bawal goreng...sebab lauk cadangan suami ni dia memang tak makan langsung. Biasalah warga emas seperti mertua cik Zah ni banyak ragamnya...sabar je lah kan..

Lupakan kisah mertua cik Zah la ni cik zah bagi resepi dendeng paru mana tau kot kot ada yang nak cuba untuk menu berbuka petang ni...

DENDENG PARU
Bahan bahan
300gm paru ( direbus empuk )
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 labu bawang besar (hiris bulat)
2 biji limau (ambil jusnya)
3 tangkai cili merah (tumbuk kasar)

Bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1cm halia
sedikit belacan

Cara masak
1. Paru yang empuk dihiris nipis digaul garam kunyit
2.Goreng dan ketepikan
3.Panaskan minyak masukkan sedikit garam dan tumis bawang hiris sampai garing
4.Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak
5.Kemudian masukkan cili tumbuk, jus limau,gula, serbuk perasa, bawang besar dan paru. Gaul rata.

Selamat mencuba.....................: )





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...