Wednesday, 10 August 2011

Siput Retak Seribu Masak Lemak Cili Padi

 
Salam di petang Rabu....tetiba hari ni cik Zah masak awal sebab tak mau kalut macam hari hari biasa...kebetulan hari ni cik Zah pergi pasar tengok ada siput retak seribu....sebenarnya cik Zah tak berapa suka makan siput ni tapi mertua cik Zah suka sangat makan siput ni kalau di masak bercili atau pun masak lemak cili padi...berselera dia...
Nak buat masak lemak ni sama dengan masak lemak cili padi yang lain cuma cik Zah tak letak santan banyak sangat...biar cair cikit dan masukkan sedikit kuib ikan bilis....jangan lupa ketuk serai tau..
Lepas tu cik Zah kebetulan ada simpan petai dalam peti sejuk...tengok ada udang...terus cik Zah masak sambal petai dengan udang...
 
Sebagai pencuci mulut suami cik Zah beli tembikai....dia siap tolong potong dan simpan dalam peti sejuk....bila berbuka bolehlah sejukkan tekak dengan tembikai manis ni....

Mmmm....sejuk tekak bila makan tembikai ni...
Rasanya kejap lagi baru suami cik Zah pergi bazar ramadhan nak tengok bengkang ubi kayu..memang sedap kalau ada masa cik Zah masukkan gambar bengkang ubi kayu....
Selamat berbuka ...ehh awal lagi lah...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...