Bahan bahan
Daging tetel yang di rebus ( ikut anggaran sendiri )
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
Sedikit halia *
Rempah kari ( cik Zah guna rempah basah )
Sedikit cili kisar
3 biji ubi kentang ( potong ikut suka )
Semangkuk santan pekat
Kulit kayu manis
Bunga lawang
1 asam keping
1 daun kari
Kuib ayam ( jika suka)
Garam secukup rasa
Cara Menyediakannya
1 Mula2 tumbuk bahan yang bertanda *
2 Panaskan minyak masukkan daun kari, bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan yang di tumbuk
3 Bila agak garing masukkan rempah dan cili mesin...biar masak rempah tu baru masukkan ubi kentang
4 Tambah air rebusan daging supaya ubi cepat empuk. Bila empuk ubi masukkan daging dan santan
5 Masukkan kuib ayam, garam dan asam keping. Biar mendidih dan nampak pecah minyak baru tutup api.
~ Ini lauk tambahan..Anak kembung goreng dengan cili padi ~
Selamat mencuba..................: )
No comments:
Post a Comment