Friday, 1 July 2011

Kari Daging Tetel Utara Style

Salam petang Jumaat. Hari ni cik Zah tak berapa sihat selsema dan senak perut bulanan..rasa macam malas je nak masak tapi bila tengok muka suami rasa kesian pulak. Dia dah tak selera nak makan kedai. Tadi cik Zah tak pegi pasar cuma masak apa yang ada dalam simpanan. Daging tetel ni cik Zah rebus dulu dalam presure cooker. Untuk pengetahuan kari orang utara tak berapa pekat cuma rasa pedas sedikit.

Bahan bahan
Daging tetel yang di rebus ( ikut anggaran sendiri )
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
Sedikit halia *
Rempah kari  ( cik Zah guna rempah basah )
Sedikit cili kisar
3 biji ubi kentang ( potong ikut suka )
Semangkuk santan pekat
Kulit kayu manis
Bunga lawang
1 asam keping
1 daun kari
Kuib ayam ( jika suka)
Garam secukup rasa

Cara Menyediakannya
1 Mula2 tumbuk bahan yang bertanda *
2 Panaskan minyak masukkan daun kari, bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan yang di tumbuk
3 Bila agak garing masukkan rempah dan cili mesin...biar masak rempah tu baru masukkan ubi kentang
4 Tambah air rebusan daging supaya ubi cepat empuk. Bila empuk ubi masukkan daging dan santan
5 Masukkan kuib ayam, garam dan asam keping. Biar mendidih dan nampak pecah minyak baru tutup api.




~ Ini lauk tambahan..Anak kembung goreng dengan cili padi ~

Selamat mencuba..................: )





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...