Sunday, 4 December 2011

Peknga Cicah Gulai Sardin

Salam petang Ahad...cuaca dekat Kuala Kedah ni mendung....hujan sekejap sekejap rasa redup jer petang nie..
Sedikit sibuk cik Zah hari nie. Masuk dapur awal pagi sediakan sarapan pagi untuk keluarga. cik Zah buat "peknga nyok cicah gulai sardin"
Tau dak apa tu peknga nyok?...orang selatan panggil "lempeng kelapa"
Orang sebelah utara panggil peknga nyok...mula mula kawin dulu suami cik Zah dok gelak bila dia dengar ayat ayat aneh macam tu..sekarang dah boleh faham..hahaha
Ok berbalik kisah peknga nyok...cik Zah kebetulan p rumah kenalan cik Zah di Kg Pulau Pisang..Tunjang Jitra..suami cik Zah dok merayap keliling rumah kawan cik Zah yang cik Zah panggil kak Bam...
Suami cik Zah minta izin nak ambil kelapa muda sementara cik Zah berurusan dengan kak Bam....kami sama sama jual TUPPERWARE..
Kak Bam bagi dua biji kelapa muda untuk cik Zah buat peknga...hahahaha...sebenarnya cik Zah tak pernah buat peknga tapi teringin nak cuba..

Alhamdulillah menjadi juga walaupun suami cik Zah kata kurang lemak..sebab cik Zah buat sebiji kelapa jer...kita nak cuba dulu mana tau tak menjadi..

Cicah dengan..

Gulai Sardin....cik Zah buat bagi pedas sikit. Potong cili padi lepas tu masukkan dalam gulai..

Oh ya sebelum terlupa..orang sebelah utara makan peknga dengan gulai ikan. Selalunya gulai ikan kembong tapi cik Zah buat gulai sardin pun ok tau..

Cara nak buat peknga senang jer..
Kelapa parut campur dengan sedikit garam, gula, tepung gandum agak agak lah jangan sampai bancuhan keras nanti peknga keras bila masak dan jangan buang air kelapa kita campurkan sekali dalam bancuhan bersama air sejuk...gaul rata dan masak di dalam kuali leper...panaskan kuali dan sapu dengan sedikit minyak...

Lepas tu buat kopi kampung....perghhh..

Selamat mencuba.....


 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...