Thursday 2 August 2012

Kari Mamak Penang Style

Assalamualaikum

Dah beberapa hari tak ke udara di dalam entri nie. cik Zah dok bersilat buat tart nenas permintaan kawan kawan yang nak makan di bulan Ramadan. Di tambah dengan anak dara cik Zah deman dan selsema...keadaan tak mengizinkan cik Zah masukkan resepi baru.

Kali nie cik Zah masak Kari Mamak Penang Style. Kebetulan abang KB penggemar kari selain asam pedas dan masak lemak cili padi....semua ni gara gara bertemu jodoh dengan cik Zah lah. Kalau tidak kari menjadi pilihan ke empat atau ke lima kot.


Resepi hampir sama dengan kari ikan yang lain cuma tambah beberapa rempah yang boleh menaikkan lagi bau menyelerakan..

Bahan bahan
4-6 ketul ikan nyok nyok
1 peket rempah kari ikan Babas
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
Sedikit halia*
2 biji cili merah* 
3 tangkai daun kari
2 sudu makan cili kering kisar
Semangkuk air asam jawa
1 sudu makan halba campur
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1 cawan santan
Beberapa biji terung dan kacang bendi
Garam  secukup rasa

Cara Memasak
1. Panaskan minyak kemudian tumis cili merah kisar sampai naik bau. 
2. Kisar bahan bertanda * kemudian masukkan dalam cili merah yang di tumis tadi.
3. Masukkan halba campur dan daun kari.
4. Bila naik bau masukkan rempah kari ikan, cili kering kisar, jintan putih dan serbuk lada hitam. Biar garing baru masuk air asam jawa. Biar mendidih sampai naik minyak.
5. cik Zah suka masuk terung dulu supaya terung lembik sedikit..baru masukkan santan sedikit.
6. Masuk ikan biar mendidih baru masuk santan yang selebihnya. Tambah garam sebagai perasa dan bendi.


Makan kari mamak ni bertambah sedap jika di hidangkan dengan papedom dan ayam goreng bumbu..


Nampak tak tengkuk ayam tuu..itu bahagian yang cik Zah suka..resepi ayam bumbu ni cik Zah pernah masukkan dalam entri sebelum ni..sedap dan mudah


Selamat mencuba..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...