Saturday 28 July 2012

Jenahak Masak Cabai

Assalamualaikum..



Alhamdulillah hari nie dah masuk ramadan ke 8 kita umat Islam berpuasa. Sekejap masa berlalu. Dulu masa zaman kanak kanak awat rasa lambat posa..la ni pejam celik pejam celik dah 8 hari. Aduhh...biskut yang orang oder masih dok jadi tepung lagi. Mood nak buat biskut tak mai lagi..mungkin setiap hari cik Zah dok kalut buat juadah untuk jualan di bazar ramadan. Nak tau cik Zah jual apa...opps cik Zah tumpang letak saja..adik ipar cik Zah yang jadi taukeh..

Inilah..


Cream caremal...satu rm1..alhamdulillah bisnes di bulan ramadan nie memanjang laris...semua orang lapar kot. Tapi cik Zah buat cream caremal nie mengikut sukatan yang cik Zah pi belajar dekat Taman TAR Ampang..Hasmanoor Culinary..jadi sesiapa yang makan pasti nak lagi..hihihihi.

Okeylah berbalik pada tajuk entri cik Zah kali nie..Jenahak masak cabai...malas dah nak masak sambal tumis. Awat la sejak bulan posa nie cik Zah meluat dengan sambal tumis.

Resepi nie turun temurun dari opah cik Zah..memang kegemaran cik Zah lah kalau dapat masak cabai nie. Tak kisah ikan apa sekali pun. Kebetulan abang KB pi market dia suka ikan ketul ketul..dah jemu dengan ikan nyok nyok dia beli pulak ikan jenahak..

Resepinya..

Bahan bahan
2-3 ketul ikan jenahak - di goreng
5 bji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
3 biji cili merah*
5 biji cili padi* 
2 batang serai 
sekeping asam keping
Garam dan gula
Daun sup dan daun bawang
minyak - untuk menumis

Cara menyediakan
1. Kisar bahan bertanda *
2. Panaskan minyak. Tumis serai yg di ketuk.
3. Masukkan bahan yang di kisar. Masak sampai wangi.
4. Masukkan asam keping, garam,gula dan sedikit air.
5. Bila nampak sambal naik minyak masukkan ikan dan kacau sebati. 
6. Tabur daun bawang dan daun sup. 



Selamat mencuba. Resepi nie pun sedap kalau buat untuk bersahur..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...