Assalamualaikum..
Alhamdulillah dah dua hari kita berpuasa. Seperti biasa cik Zah masak untuk keluarga. Bukan tak nak beli di bazar ramadhan tapi suami cik Zah lebih suka yang cik Zah masak walaupun menu yang simple saja.
Hari nie cik Zah berpeluang masak ayam percik yang ada dalam buku 365 resepi istimewa chef Hanieliza iaitu buku 1 hari 1 resepi.
Bahan A
1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
3 cawan santan pekat ( dari sebiji kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 makan teh halba
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa
Bahan B (dikisar)
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
5 batang serai
Cara Membuat
1. Bersihkan ayam dan gaul bersam garam.
2. Masukkan ayam dalam kuali bersama bahan kisar, santan pekat, halba, air asam jawa dan gula sehingga sederhana
masak ( kuah tinggal sedikit). Pastikan rempah sebati
dengan ayam.
3. Letak ayam atas pemanggang dan bakar garing.
4. Hidang bersama salad atau timun.
Hari nie cik Zah berpeluang masak ayam percik yang ada dalam buku 365 resepi istimewa chef Hanieliza iaitu buku 1 hari 1 resepi.
Bahan A
1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
3 cawan santan pekat ( dari sebiji kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 makan teh halba
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa
Bahan B (dikisar)
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
5 batang serai
Cara Membuat
1. Bersihkan ayam dan gaul bersam garam.
2. Masukkan ayam dalam kuali bersama bahan kisar, santan pekat, halba, air asam jawa dan gula sehingga sederhana
masak ( kuah tinggal sedikit). Pastikan rempah sebati
dengan ayam.
3. Letak ayam atas pemanggang dan bakar garing.
4. Hidang bersama salad atau timun.
Ayam yang belum di bakar
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment