Thursday 24 March 2011

Aku Tak Faham

Salam pagi Jumaat...dah berapa minggu aku tak dapat nak masukkan resepi2 yg aku dah sediakan utk blog aku ni...semuanya gara2 gambar dah hilang...bukan setakat hilang nak masukkan gambar pun tak boleh...

Aku tak faham di mana silapnya...aku ni budak baru belajar memang tak tau apa2 tentang blog...bila dah jadi macam ni aku rasa sedih sangat2...nasib baik aku ada kawan baik nak beri pertolongan...siapa lagi kalau bukan kak chik@Ella...tapi kami duduk jarak jauh...aku di utara dia di selatan..


InsyaAllah bulan April baru boleh mulakan projek blog aku ni...aku nak terbang jumpa kak chik@Ella bulan April sbb bulan ni busy sangat dgn party tupperware...





Saturday 19 March 2011

Asam Podeh Daging Tetel


Selamat pagi semua..pagi ni saya masak awal sikit...rajin dari biasa kot. Biasalah kan kadang2 kita ni rasa malas nak masuk dapur awal sebab dok mengemas rumah lah membasuh baju lah...ehh baju mesin yg basuh..menjemur kain lah...mcm2 nak buat pagi2 ni....
Tapi pagi ni saya awal2 dah buat persiapan bahan2 utk masak asam podeh daging tetel...ini masakan org Melaka...biasalah kan bila sang suami org Melaka sang isteri kena lah turut selera sang suami...

Bahan bahannya
Daging tetel - direbus terlebih dahulu
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
Halia - dikisar
Lengkuas dikisar
1 sudu besar lada hitam
Semagkuk air asam jawa
Semangkuk air rebusan daging
Daun limau purut
Sebatang serai - diketuk
Garam, gula dan perasa (jika perlu)

Cara menyediakannya:
Tumis bahan2 yg di kisar bersama serai...bila wangi masukkan cili kisar masak sampai naik minyak dan garing...selepas itu masukkan daging tetel dan air rebusan...bila mendidih masukkan air asam jawa, garam, gula, serbuk perasa dan daun limau purut......SIAPPPPPP....



Selamat mencuba.............: )





Ayam Ala Pakistan


Salam sejahtera....hari ni terlewat nak masukkan resepi yg aku masak hari ni...maklumlah esok anak dah mula nak ke sekolah...sibuk dok buat persiapan utk dia...
Tengahari tadi aku masak ayam ala pakistan...masakan ni aku tengok dlm rancangan ketuk2 ramadhan...siapa lagi kalau bukan Hjh Shiela Rusly yg menjadi hos nya...tapi yg memberi resepi ni dlm rancangan tu Zahida Rafik..
Cukup mudah dan memang sedap ayam ala pakistan ni...lebih sedap kalau kita makan dgn capati atau pun nasi minyak...nak resepinya?

Bahan bahannya

Ayam potong 12 - letak garam kunyit dan goreng separuh masak
1 tin kacang pis
50 sen daun sup - di potong 1 inci
2 ulas bawang besar -dipotong bulat dan digoreng
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit halia - ditumbuk
5-7 biji cili padi - ditumbuk ( nak pedas boleh tambah cili lg)
3 sudu besar minyak sapi
2 cawan air

Cara menyediakannya:


~ tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili padi dan serbuk kunyit ~


~ Bila dah garing masukkan ayam, kacang pis dan air...biar mendidih ~


~Akhir sekali masukkan bawang besar yg telah di goreng bersama daun sup...letakkan garam dan sedikit perasa (jika suka) ~


SIAPPPPPPP............

Selamat mencuba......................: )



Thursday 17 March 2011

Pengat Pisang Tanduk Dengan Biji Sagu


Kebetulan baru sj balik dari Umbai kampung halaman suamiku...dkt situ memang terkenal dgn pisang tanduk selain dari medan ikan bakar....suamiku ada beli beberapa biji pisang tanduk...aku dah agih2kan pada adik2 dan mak aku..selebihnya aku buat goreng...tinggal sebiji suamiku kata masak pengat lah..

Nak buat pengat ni mudah sangat...

Bahan bahan
Pisang tanduk
Semangkuk santan
Gula pasir - ikut citarasa nak manis bagaimana
Gula melaka - 1 1/2 sudu besar
Garam
Sagu - direndam seketika
Daun pandan

Caranya:
Rebus seketika pisang tanduk dgn sedikit air dan gula pasir
Masukkan santan, gula melaka dan daun pandan
Bila mendidih masukkan garam dan sagu. Kacau seketika dan tutup api...SIAPPPPPP..



Selamat Mencuba...........: )




Gulai Ikan Talang Kering Ala Utara

Assalamualaikum.....agak  lama tak bersua...maklumlah cuti sekolah aku mengambil peluang balik kampung suamiku di Umbai Melaka...ada majlis kawin anak saudara dkt Masjid Selat...
Entah kenapa tiba2 terasa teringin sangat nak makan gulai ikan talang kering....tengahari tadi aku masak lah sikit utk aku dan suami...nak resepi...mudah sangat2..

Bahan bahannya:
Beberapa keping ikan talang kering - rendam seketika utk hilangkan masinnya
Semangkuk santan
Serbuk kari ikan kering - cap Tarbus
3 hiris nenas - potong kecil2
1 biji terung - potong ikut suka
Sebiji ubi keledek - potong ikut suka
Bawang putih - dihiris
Bawang merah - dihiris
Daun kari
Minyak utk menumis

Cara menyediakannya:

~ Rebus dulu ubi keledek separuh masak...kemudian masukkan rempah kari, ikan talang kering, terung bersama sedikit air dan santan...biarsampai mendidih... ~


~  Baru masukkan nenas...masukkan perasa..tak perlu masukkan garam sbb ikan tadi telah berasa garam...kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah dan daun kari di dlm kuali yg berasingan sampai garing...tuang ke dlm periuk gulai tadi...tutup periuk cepat2 supaya bau wangi bawang tak hilang.........SIAPPPPP.....


Selamat Mencuba.......: )






Thursday 10 March 2011

Peria Goreng Taucu

Selamat malam.....tengahari tadi sibuk sangat samapai tak sempat nak masukkan resepi hari ni....maklumlah baru dapat anak saudara baru yg comel...rasa tak puas tengok walaupun hampir 24 jam Sharmeen Annur Medina dok lena tidur...

Resepi hari ni aku dapat dari mertua adik aku...Datin Ruwaida....dia cakap ni masakan org minang... tak tau lah betoi ke tidak...aku rasa ya kot sebab dia memang org minang....

Nak masak peria ni kena rendam dulu dgn air garam sebelum masak...utk hilangkan rasa pahit....tumbuk bawang putih, bawang merah..tumis sampai naik bau masukkan taucu...lepas tu masukkan udang..peria..bawang besar dan cili yg di hiris...tak payah letak garam sbb taucu tu dah masin....

SIAPPPPPPPP....

Selamat mencuba...........: )


Wednesday 9 March 2011

Sambal Tauhu


Memandangkan hari ni merupakan hari paling sibuk dlm hidupku....petang baru dapat masak utk keluarga. Dah lama tak buat sambal tauhu....sejak tgk dlm buletin utama TV3 kilang tauhu kotor yang amat..lepas tu minah indon yg kerja kt kilang tu menitis air peluh atas tauhu....eeeyek..tak makan tauhu dkt 6 bulan..
La ni aku dah jumpa kilang tauhu org melayu yg dijamin kebersihannya.....

Nak resepi sambal tauhu ni?....mudah sangat2...hanya perlukan bawang putih, bawang merah...tumbuk lumat bersama sedikit saja belacan (kalau tak nak belacan pun ok)...tumis bawang yg di tumbukbersama cili mesin...tambah sedikit air..masak sampai naik minyak...tambah garam dan gula...akhir sekali masukkan tauhu yg telah digoreng terlebih dulu.....SIAPPPPP...

~ Selamat mencuba.......: ) ~



Tuesday 8 March 2011

Labu Bakar


Petang tadi aku tak tau nak buat apa utk menu minum petang....buka peti ais tengok semua makanan segera dah jemu pulak....terpandang labu yg aku beli pagi tadi...ingat nak buat pengat labu tapi tiba2 datang idea nak bakar...terpengaruh tengok TV lah ni...malas pun ada..hihihihi..
Aku bakar dalam oven saja....tak sampai 20 minit dah masak...rasanya cukup manis...tak payah cicah gula atau madu.....original manis datang dari labu tu sendiri...

~ Nak rasa cubalah..... ~




Puteri ku Nur Kamalia Aisyah

Dah bosan pulak asyik cerita tentang dunia dapur ku....sekarang nak cerita tentang puteri ku....satu2nya anak yg aku kandung...rasanya tak cukup 9 bulan 10 hari sebab puteri ku tak sabar2 nak tengok dunia....39 minggu dlm perut dia dah meronta2 nak keluar.....
Sekarang puteriku dah berusia 7 tahun....dah masuk darjah satu di Sekolah Kebangsaan Telok Kechai....alhamdulillah puteri ku tergolong dlm pelajar yg cerdik walau pun terlalu manja...selalu minta diberi layanan istimewa...selalu merunggut aku tak sayang dia bila aku marah...biasalah ibu mana yg tak marah anak....memanglah anak segala2nya tapi tak boleh nak bg muka sangat kalau dah melampau...

~ Nur Kamalia Aisyah ~


~ Ini ciku kesayangan Kamalia...Cikgu Hayati...guru tadika kamalia...masa ni hariraya di rumah cikgu ~


~Ini abang2 kesayangan Kamalia.... ~


~ Haaaa.....ini kawan2 sepermainan Kamalia...geng kayuh basikal ~

Ini lah sedikit kisah puteri kesayangan ku.......mudah2an Nur Kamalia Aisyah akan jadi anak yg baik, cerdik, solehah dan bertanggungjawab....


Maggi Goreng Kamalia


~ Maggi Goreng Favourite Kamalia ~

Dah banyak hari Kamalia puteri bongsu ku tak mau makan...nasi langsung dia tak mau...kalau aku buat ayam masak kicap hanya ayam yang dia makan...nasi dia tolak mentah2...
Pagi ni aku tanya apa nak makan lepas balik dari sekolah...dgn cepat dan pantas dia kata " Maggi Goreng "... Kalau nak masak apa2 jenis makanan utk tuan puteri aku ni tak boleh yg pedas2..jadi aku buat maggi perasa ayam...selalunya maggi perasa kari lebih pedas dan boleh tambah cili mesin sedikit baru lah best...
Rasanya maggi goreng ni budak2 sekolah rendah pun boleh masak...janji kena pandai campur aduk bahan2 supaya maggi ni jadi lebih sedap..tak percaya cuba buat resepi sendiri...tapi kalau nak ikut cara aku tgk dibawah ni...


~ Tumis bawang putih , bawang merah....masukkan perencah maggi, isi ayam, udang, sotong dan sayur2an... ~




~ masukkan maggi yg telah direbus terlebih dahulu ~


~ Masukkan telur mata yg di pecah2...gaul rata ~

Jika nak tambah lada sulah pun ok...

SIAPPPPP....

Selamat mencuba...........: )








Monday 7 March 2011

Genggam Fatimah


~ ini lah genggam fatimah ~

Aku ni bukan lah mak bidan moden...aku cuma nak kongsi pengalaman adik aku...baru2 ni dia bersalin...alhamdulillah semuanya selamat dan di permudahkan oleh Allah...masa dia mengandung 34 minggu mak aku dah mula rendam genggam fatimah ni dgn air zam2...org tua lama2 dulu dok amalkan minum air ni utk memudahkan bayi keluar....ada juga org zaman moden ni tak tau mcm mana rupa genggam fatimah ni...ini lah rupa nya....bila kita rendam dia akan terbuka atau pun mengembang....sbb tu lah bila kita minum air rendaman genggam fatimah ni mudah utk bersalin sbb rahim kita terbuka....

Selain daripada itu adik aku pun amalkan minum minyak selusuh setiap hari 2 sudu....sapu perut dgn minyak selusuh setiap hari sampai ke hujung kaki...alhamdulillah berkat amalan ni dia mudah bersalin...

Sebelum terlupa genggam fatimah ni bila kita dah selamat bersalin kita kena keluarkan dari air rendaman ...biar ia kering.....menurut kata org tua2 bila genggam fatimah tu kering bermakna rahim kita pun kembali mengecut....

~ selamat mencuba ~

Sunday 6 March 2011

Ayam Masak Putih


Disebabkan hari ni merupakan hari aku malas memasak aku buat yang paling simple saja utk hidangan makan tengahari ni...janji semua org dlm rumah dapat makan....

Ayam masak putih ni aku belajar dkt seorg kawan kebetulan aku pegi kenduri arwah di rumah dia...selalu org buat masak merah ayam atau kari ayam tapi kali ni berbeza sikit...dia kata masakan ni mudah dan budak2 pun suka makan sebab tak pedas...

Cara nak masak senang sangat...ayam di goreng garam kunyit...bawang putih, bawang merah, halia di tumbuk...serai di ketuk...tumis semua bahan2 tadi dgn sedikit minyak lebihan goreng ayam...bila naik bau masukkan ayam dan sedikit air...bila dah mendidih masukkan santan secawan...tambahkan cili merah, cili hijau dan bawang beesar yg di hiris....masukkan garam dan sedikit serbuk perasa......mudahkan...


~ kalau nak pedas sikit pecahkan beberapa biji cili padi.....masak sampai naik minyak ~

SIAPPPPP...

selamat mencuba..........

Saturday 5 March 2011

Taugeh


~ Taugeh ~

Baru2 ni aku ada terbaca artikel tentang taugeh ni...aku jadi geli geleman...selalunya taugeh ni sedap kalau di buat masak lemak dgn tauhu...goreng bihun pun kalau tambah taugeh ni sedap...buat cucur udang kalau letak taugeh banyak cucur tu akan lebih ranggup.....sedap sangat...

TETAPI.... rupa2nya kita tertipu dgn rupa paras taugeh yg putih gebu...cuba kita simpan selama 3 hari dan bau taugeh yg putih gebu tu....ada bau air kencing tak?....kalau ada sah lah taugeh tu di tanam dgn AIR KENCING ......tujuannya utk memutihkan warna taugeh tuuu....eeee tak dapat nak tolong kalau kita terbeli taugeh tu....nampaknya makanan yg kita masak hari tu ada campur air kencing lah....
Langkah terbaik dari terkena taugeh air kencing ni lebih baik tanam sendiri sebab la ni yg dok jadi penaman taugeh kebanyakkannya CA..YA..NUN..ALIF atau pun beli yg warnanya agak gelap sedikit....jgn ingat yg hodoh tu tak bagus....jadi beringat2lah sebelum terkena...



Friday 4 March 2011

Sambal Tumis Telur Itik

Telur itik lagi....ini pun lauk permintaan...kali ni masak sambal tumis pulak...masak sambal telur itik ni senang sangat2 sebab tak perlu nak blend bawang....cuma cincang bawang putih dan bawang besar je...belacan pun tak payah masuk...cili mesin dan asam keping...kalau letak air asam jawa nanti rasa lain...

Dibawah ni aku letak gambar supaya senang nak ikut masak style aku....


~ bawang putih dan bawang merah yg di cincang tumis sampai naik bau ~


~ masukkan cili mesin masak sampai naik minyak....tambah sedikit air...lepas tu pecah telur itik  satu persatu dan letak garam, gula dan perasa...akhir sekali baru masukkan asam keping......~


~ SIAPPPPPP ~

Selamat mencuba..........: )



Buah Mata Kucing Pertama Cikgu Azlina


~ Buah mata kucing ~

Berbudi pada tanah dapat lah hasilnya..Cikgu Azlina adik aku ada tanah sikit tepi rumah dia...try tanam pokok mata kucing masa mula2 pindah...dalam masa 2 tahun berbuah...buah semua kena balut sebab depan rumah ada bukit..so, banyakla monyet dok aim ja buah2 nie..klu tak balut tak merasa la tuan rumah...isi buah tebal dan rasanya manis...


~ Cik Nor Aziah memetik buah mata kucing dengan aksi model..pirahhh ~




Thursday 3 March 2011

Ikan Bilis Tempoyak Resepi Kak Mimi


~Ikan Bilis Tempoyak ~

Masak tempoyak ni kalau makan dgn nasi panas2 memang sedap...lebih2 lagi kalau rasa pedas meyenggau cili padi lagi best...resepi ni aku dapat dari kak Mimi kawan baik ku...kami dah macam adik beradik tau..dia memang pakar masak masakan minang dan Negeri Sembilan...air tangan dia memang sedap betoi...tiap kali kami sekeluarga pegi jalan2 ke Port Dikson kak Mimi mesti ajak makan di rumah dia...tak mungkin nak lepas peluang tu...pulun je...lebih2 lg suamiku memang kena dgn selera dia masakan kak Mimi...

Nak cuba masak ikan bilis tempoyak ni?...jom tengok resepi di bawah ni...

Bahan-bahannya:

Semangkuk ikan bilis 
Cili padi (ikut citarasa sendiri kalau nak pedas)
Serai sebatang ( di ketuk)
3 camca besar tempoyak
Sehelai daun kunyit (jika suka)
Garam, gula dan perasa

Cara Masak:

Mula2 goreng ikan bilis separuh masak....angkat ketepikan dulu
Tumis cili padi yg di tumbuk halus bersama serai ke dalam minyak ikan bilis tadi
Masukkan tempoyak goreng sampai rata...tambah sedikit air jika terlalu pekat...masukkan ikan bilis
Masukkan daun kunyit yg di potong halus....garam, gula, perasa.....kacau rata.......SIAPPPP..

~ Selamat mencuba ~






Talam Suji Cikgu Rubiah


Talam Suji Cikgu Rubiah

Aku letak nama talam suji Cikgu Rubiah sbb dia yg ajar buat kuih talam ni....dia ajar memasak dkt KEMAS...aku adalah p menuntut ilmu sikit2 dkt situ..kalau aku dengar ada resepi yg aku minat aku pegi lah.. Kalau nak cuba kuih talam suji ni resepi di bawah....

Bahan-bahannya:

Bahagian A:
4 cawan santan pekat
4 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula melaka
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 camca teh coklat emelco
1 camca teh vanilla

Bahagian B:
1 cawan tepung suji
1/2 cawan tepung kanji
3/4 cawan gula pasir
5 cawan santan
2 biji telur
1/2 camca teh garam
pewarna kuning
1 camca teh vanilla

Cara menyediakannya:
Satu kan bahagian A dan bahagian B dalam 2 mangkuk berasingan
Kacau adunan A dan B sehingga naik wap ( dlm periuk berasingan)
Sapu minyak ke dalam loyang
Wapkan periuk kukus
Tuang bahgian B dahulu...kukus sehingga masak
Selepas itu tuang pula bahagian A di atas bahagian B....kukus sehingga masak..

*talam suji ini boleh di masak berselang seli seperti kuih lapis...

~ selamat mencuba ~


Tuesday 1 March 2011

Acar Ikan Tenggiri


Haaaa....petang tadi tiba2 datang semangat rajin nak masak...kebetulan aku ada beli ikan tenggiri saiz kecil beberapa ekor...ingat tadi nak buat serunding ikan utk makan dgn pulut pagi jumaat ni tapi fikir balik dah lama tak makan acar ikan....Resepi ni aku dapat masa umur aku belasan tahun lagi....masa tu opah aku nak buat kenduri arwah...salah satu menu acar ikan ni lah.....opah aku memang pakar masak acar ikan ni....air tangan org lama....Masakan ni sedap di makan selepas disimpan semalaman.....barulah semua bahan meresap dalam isi ikan..

Bahan-bahannya:

8 ketul ikan tenggiri - digoreng
Kulit kayu manis
Bunga lawang

Bahan A :

15 ulas bawang merah -direndam cuka dan kunyit
10 ulas bawang putih -direndam cuka dan kunyit
1 inci halia di mayang halus - direndam cuka dan kunyit
2 sudu besar biji sawi -direndam cuka dan kunyit
3 biji cili hijau dan merah -direndam cuka dan kunyit

Bahan B: (ditumbuk)

2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 inci halia

Caranya:

Toskan bahan yg direndam dgn cuka dan kunyit simpan lebihan cuka dlm mangkuk lain.
Goreng bahan A sampai separuh masak
Angkat dan ketepikan...tumiskan bahan B bersama kulit kayu manis dan bunga lawang
Bila dah garing masukkan cuka dan kunyit tadi bersama ikan goreng, bawang, cili dan halia
Masukkan garam, gula dan perasa.....SIAPPPPP...simpan semalaman untuk rasa lebih enak

Selamat mencuba........: )







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...